Äit(isi) 18.6. ja 28.6.

Äit(isi) –teoksen tekeminen alkoi mulla halusta tuoda esille epäoikeudenmukaisuuksia, joita kahden äidin perheet joutuvat kokemaan. On hämmentävää ja nöyryyttävää joutua vetämään lomakkeista ”isä” –sana yli, opettaa neuvolan henkilökunnalle sanoja joita meistä voi käyttää ja hakea isyyslomaa. Täysin väärin on puolestaan se, että kahden äidin perheeseen syntyessään lapsella ei ole oikeutta toiseen vanhempaansa. Tämä sotii jopa YK:n lasten oikeuksia vastaan.

 

Äit(isi) on saanut monta tukijaa ja kasvumahdollisuutta kuluneen vuoden aikana. Ensimmäiset Äit(isi) –teoksen kokeilut alkoivat Naisasialiitto Unionin tuella syksyllä 2015. Sain nauttia taiteilijaresidenssistä iki-ihanassa Villa Salinissa. Huvilan henkevyys näkyy varmasti edelleenkin teoksessa.

 

Myöhemmin syksyllä 1001 kahvikuppia taidekahvila Tampereen Liikelaiturilla tarjosi tilan kehittää teosta yhdessä yleisön kanssa. Varsinainen ensiesitys tapahtui Naisasialiitto Unionilla Helsingissä marraskuussa. Teos oli jo silloin kasvanut kauemmas alkuaikojen henkilökohtaisuudesta, kohti laajempaa ja asiallista kantaaottavuutta. Taidekahvilamuotoinen kokonaisuus herätti keskustelua puolin ja toisin.

 

Yleisön palaute on ollut kaikissa teoksen vaiheissa koskettunutta, kiitollista ja hämmästynyttä. Kahden äidin perheiden lasten oikeusturvan epävakaus on yllättänyt useat ja vasta keväällä 2016 valjennut suuren yleisön tietouteen – Äitiyslaki –kampanjan ansiosta. Toukokuussa 2016 kansalaisaloite Äitiyslain puolesta keräsi tarvittavan äänimäärän ja menee syyskaudella eduskunnan käsittelyyn. Työ asian puolesta ei siis ole vielä ohi!

 

Tulevat Äit(isi) –esitykset ovat edelleen henkilökohtaisia ja sitä kautta poliittisia. Esitykset tapahtuvat 18.6. Paikallisliike –festivaalilla Kuopiossa ja 28.6. Helsinki priden Pride House lavalla. On hienoa saada kehittää tätä teosta kerta kerran jälkeen, viedä se kahvilapöytien ääreltä black boxiin ja antaa teoksen kehittyä. Esitystä tukee mm. Sateenkaariperheet ry, Monimuotoiset perheet ja Taiteen edistämiskeskus. Kiitos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s