Äit(isi)

Äit(isi) on liikkeellinen kannanotto ja taidekahvilamuotoinen tapahtuma. Tällä teoksella kannan korteni siihen kekoon, jolla tehdään töitä vanhempien sukupuolen ennakko-oletusten murtamiseksi ja sateenkaariperheiden lasten oikeuksien turvaamiseksi.
Siinä missä kahden äidin perheiden kohtaaminen ja kohtelu on edistynyt, laahaavat terminologia ja tasa-arvoiset oikeudet edelleen jäljessä. Lapsella ei ole oikeutta toiseen vanhempaansa ennenkuin perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Synnyttävää naista kutsutaan automaattisesti äidiksi, mutta toista vanhempaa virastot ja neuvola kutsuvat lähes poikkeuksetta isäksi. Lähes jokaisessa lomakkeessa – joita hedelmöityshoitoklinikalla, neuvolassa, Kelassa ja synnytyssairaalassa riittää – puhutaan isästä. 
6.11. klo 18.00 pieni taidekahvila tarjoaa tilaisuuden tulla katselemaan ja kuuntelemaan liikkeellisiä pohdintoja puuttuvista sanoista ja oikeuksista. Tilaisuudessa on vapaaehtoinen mahdollisuus vaikuttaa tapahtumien kulkuun taidekahvilan tapaan. Teos on matka läpi näkymättömyyden, turhautumisen, onnen ja kiitollisuuden. 

  
Perjantaina 6.11. Naisasialiitto Unionin tukikohta Maikki Friberg -koti keskellä Helsinkiä täyttyi liikkeestä, kysymyksistä, musiikista ja omakohtaisista kertomuksista. Ilta oli sekä henkilökohtainen että poliittinen. Tanssi on mun tapa prosessoida kokemuksiani ja osallistua keskusteluun. Illan tapahtuman muoto oli taidekahvila, joten yleisö joutui rohkaistumaan ja kertomaan mitä haluaa nähdä. Intiimissä tilassa jokainen oli osa illan tapahtumia, eikä päässyt pakenemaan muiden katsojien taakse. He ottivat haasteen urheasti vastaan ja erään katsojan sanoin “tunnelma oli iloinen ja seesteinen vaikka käsiteltiin epäreilujakin aiheita”. Kokemuksia ja tunnelmia päästiin vaihtamaan puolin ja toisin ja teoksen monologisuudesta huolimatta iltaan mahtui monen ihmisen ääntä.

  
Kiitos Naisasialiitto Unionille residenssistä ja eilisillasta ja yleisölle suuri kiitos läsnäolosta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s