1001 liikahdusta

Kuva: Johanna Vehkanen
Kuva: Johanna Vehkanen

Upea, upeampi, upein viikko taidekahvilan kanssa takana. 1001 Kahvikuppia -taidekahvila muotoutui uuteen olomuotoon Tampereen Liikelaiturille. Konsepti on samavanhatuttu hyväksi havaittu taidekahvila, josta saa tilata tanssitaiteilijoiden tanssiannoksia. Lisämausteena mukana on myös Tanssiva Satuhetki ja Poetry Dance Jam. Taiteilijoiden joukossa oli tänä vuonna kaksi alkuperäiskahviloitsijaa minä ja Maija Ikonen sekä Samuli Roinisen tilalla uusi barista, Linda Kuha. Viikko huipentui Open Stage -iltamaan, johon kymmenkunta vierailijaa toivat oman kehollisen esiintulonsa.

Kuva: Johanna Vehkanen
Kuva: Johanna Vehkanen

Taidekahvilamuotoinen toiminta on lähellä sydäntäni ja perkaa tietä ollessani matkalla kohti minulle mielekästä työtapaa. Taidekahvila avaa mahdollisuuden esteettömyyteen niin sijainnin, tyylilajin, esiintyjän olemuksen kuin myös varallisuuden osalta. Taidekahvila muokkaa esiintyjän ja katsojan valtasuhdetta kohti kokin ja ravintolan asiakkaan suhdetta, kohti tasapainoa, jossa kukin pääsee vaikuttamaan tapahtumien kulkuun. Siinä pääsee viemään taidetta ulos tanssitaiteelle rakennetuista tiloista (ja heh, toimii se näköjään myös tanssille omistetussa tilassa), jokaisen saavutettaville. 1001 Kahvikuppia -Taidekahvilaa on harjoitettu vasta muutamissa paikoissa (vanhan elokuvateatteri Cinolan aula, tanssijoiden harjoitus- ja esitystila Liikelaituri ja kirjaston auditorio) mutta tämä on vasta alku ja toivon näkeväni taidekahvilan jalkautuvan tulevaisuudessa monimuotoisiin paikkoihin, ihmisten luo.

WP_001124
Viikko oli täynnä huippuhetkiä, mutta niiden joukosta on nimettävä yksi itseäni sykähdyttävä. Äit(isi) -teoksen värikkäästi etenevä prosessi. Oli ilo huomata että teokseen liittyvät tanssiannokset kiinnostivat kahvilan asiakkaita. Sain syventyä teoksen kohtauksiin joka ilta. Oli ilo saada tarjota kävijöille koskettavia kokemuksia, niinkuin he itse kertoivat. Sain harjoitella ja tehdä kokeiluja heidän silmiensä alla. Nyt teos tuntuu täytekakulta jonka lukuisia täytteitä on karsittava, jotta useat maut eivät peitä toisiaan.

2592

Kävijöiltä saatu palaute pakahduttaa sydämen ilolla. Taidekahvilalle ja Open Stage -tyyppiselle toiminnalle on selvästi tilausta: “Mää en tiedä tästä yhtään mitään. Mää vaan näin lehdessä ilmoituksen avoimesta lavasta. Sinne!” Kävijät bongasivat tavoittelemamme tasosta tinkimättömän mutta rennon otteen: “Täällä on niin rento lähestymistapa.”
Konseptiin kuului toki myös taidekahvilan ensimmäisenä kesänä lanseeratut Tanssiva Satuhetki ja Poetry Dance Jam. Ne keräsivät katsomoon ryhmiä mm. päiväkodeista ja myös tuttuja kävijöitä taidekahvilan viime vuodelta. Meille esiintyjille yleisön paluu merkitsee enemmän kuin tuhat ylistävää sanaa. Kiitos.

005

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s