Taidetta ja kasvatusta

Syksy 2015 on täynnä toisiaan ruokkivia tapahtumia. Päivät kiepsahtavat ohi huimalla nopeudella TAIKAVA -hankkeen parissa ja illat taas omaan taiteelliseen työhön paneutuen. Vietän arkipäivät kolmenkymmenen lapsen ja heidän hoitajiensa kanssa vantaalaisessa päiväkodissa. Tanssin, sirkustelen, annan heidän tehdä keksintöjä, heitän mukaan ideoita, heittäydyn mukaan leikkiin ja olen vain. Olen osa heidän arkeaan omana itsenäni, omilla kokemuksillani ja tieto-taidoillani. 

TAIKAVAlle on avautunut uusi blogiosoite: TAIKAVAN blogi

Sieltä löytyy tietoa hankkeen rakenteesta ja mm. taidepedagogien kirjoittamat blogikirjoitukset. Sivulla julkaistaan myös tutkimustuloksia, joista vastaa Helsingin yliopiston tutkijajoukko Sinikka Rusasen johdolla.

  

TAIKAVAn syksy on tarjonnut minulle jo nyt hienoja oppimiskokemuksia. Olen päässyt tutustumaan 2-5-vuotiaiden lasten parissa työskentelyyn, osa lapsista on siis nuorempia kuin ne, kenen kanssa aiemmin olen tehnyt töitä. Saan tehdä töitä kahden erittäin hyvän ja hyvin erilaisen työtiimin kanssa. Molemmilta opin joka päivä jotain uutta – mieletön lahja arjen keskellä. Yksi hienoista opeista on huomata, kuinka paljon variaatiota ja vaihtelevuutta improvisaation ja hyvän suunnittelun yhdistelmä voi tuoda arjen rutiineihin. TAIKAVA tarjosi myös Inklusiivisen taidekasvatuksen koulutuskokonaisuuden. Koulutuksen mahdollistivat Helsingin, Espoon ja Vantaan lastenkulttuuritoiminnat ja järjestyksestä vastaavat Lasten Kulttuurikeskus Pikku-Aurora, Annantalo ja Vantaan lastenkulttuuripalvelut. Koulutus ei suinkaan ole syksyn ainoa, vaan toinen antoisa koulutus oli Suomen Mielenterveysseuran upea Turvallisin mielin, mielenterveystaitoja varhaiskasvatukseen ja neuvolaan -koulutus. Lisää tietoa heidän toiminnastaan ja mahdollisuus tilata erittäin huokeita materiaaleja: Turvallisin mielin

Pääsen paneutumaan syksyn aikana myös omaan taiteelliseen työskentelyyn uuden aiheen parissa. Käyn läpi kokemuksia, joita kahden äidin perheet joutuvat kohtaamaan virastotahoilta. Monimuotoisten perheiden kohtelu ja oikeudet ovat menneet Suomessa hienosti eteenpäin, mutta terminologia laahaa perässä. Teos saa tukea mm. Naisasialiitto Unionilta tarjoamalla minulle taiteilijaresidenssin iki-ihanasta Villa Salin -huvilasta. Teoksen ensi-ilta on 6.11. Maikki Friberg -kodissa. Lisätietoja Äit(isi)

  
1001 Kahvikuppia -taidekahvila saa jatkoa lokakuussa Tampereen Liikelaiturilla. Taidekahvila avaa ovensa kaikenikäisille 14.-17.10. Taidekahvilassa omaa työskentelyään avaavat lisäkseni tanssitaiteilijat Maija Ikonen ja Linda Kuha. Lisätietoja 1001 Kahvikuppia -taidekahvila ja Facebookista tapahtumasta “1001 Kahvikuppia -taidekahvila”.

  
Kuva: Janne Kaakinen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s