Taikava

Taikava on Vantaan kaupungin varhaiskasvatuksen ja Vantaan kulttuuritoimen yhteinen taidekasvatushanke. Se on myös mun tämän hetkinen työni. Vantaa palkkasi kymmenen taidepedagogia kymmeneen päiväkotiin. Mun edustamat taiteenlajit ovat tanssi ja sirkus. Taiteen tekemiseni ei kuitenkaan rajoitu näihin aloihin, vaan levittäytyy arkeen pienten kohtaamisten, erilaisten kädentaitojen, draaman ja kuvaamisen kautta.

Taidekasvatus on lähtenyt vauhdilla alulle. Hankkeessa on monta porrasta – pomot, tutkijat, päiväkotien johtajat, taidepedagogit, lastentarhanopettajat, lastenhoitajat ja itse lapset. Jokainen askelma liikkuu omaa tahtiaan, tutustuu toisiinsa omia aikojaan, kiinnostuu ja tempautuu omalla ajoituksellaan. Tässä valssissa on hauskaa olla mukana. Mikä on mun rooli, mikä taas mun halu olla tässä mukana? Mitä lapsi kokee, mitä taas aikuinen saa kohdata? Mikä kaikki on taidekasvatusta? Myös jokaisella päiväkodilla on oma tahtinsa. Jokaisen tanssahteluista saadaan maistiaisia vertaistukitapaamisissa. Tapaamisia on sen verran usein, että jokainen yksin omaan pisteeseensä lähetetty pilotti-pedagogi tuntee kuuluvansa Taikava-verkostoon.

Päiväkodeissa tilat ovat lapsille tuttuja ja turvallisia. Ei mennä uuteen paikkaan vain harrastamista varten, vaan taide tulee arjen keskelle tuttuihin huoneisiin. Tuntuu mielekkäältä edustaa taidetta arjen keskellä ja tiputella taikaa ympäri arkisia aamuja. Koen tärkeäksi koota lapset arkeen sujautetun taiteen lisäksi mahdollisimman usein myös enemmän-järjestäytyneen-taiteen äärelle, siis taidetuokioihin. Taide voi olla mielentila, joka antaa virtaa kun kurahousut on puettava päälle niin monta kertaa ettei enää lasketuksi saa. Taide voi olla se hetki, kun mennään saliin tietyksi ajaksi olemaan vain taiteen parissa. Taidetta voi olla myös se hetki, johon saa purettua surut ja ilot ja mieltä painavat tunteet.

Taikavaan liittyy myös tutkijajoukko Helsingin yliopistolta, keulahahmonaan Sinikka Rusanen. Tutkijat tuovat mielekkään lisän hankkeeseen sukeltamalla meneillään oleviin kokeiluihin, tarkastelemalla niitä, pyytämällä meiltä raportteja ja dokumentointeja ja nivomalla saadun tiedon saman tien yhteen. Ainutlaatuista. Hienoa. Ja tässä kaikessa ollaan vasta aivan alussa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s